TEX (paraula del mes de maig 2020)

Juguem a Scrabble amb TEX! Aquest mes de maig de 2020, serà la vegada que ens importi menys la moda primavera-estiu… Confinats a casa, quin sentit tindria? Lluïrem drapets nous al balcó o a la cua del supermercat? Però el món del tèxtil sempre ha estat molt potent a Catalunya i, per això, trobem paraules en català interessants vinculades a aquest (com ara lliç, tix…).
Però avui toca que parlem del tex, la unitat del sistema de numeració mètric directe dels fils. El seu plural és texs…
Tot l’article aquí: http://www.l-hescarras.cat/tex-paraula-del-mes-de-maig-2020/
#scrabblecat #scrabble #català #paraulames #motsgabia #motsialagàbia

Juguem a Scrabble amb TEX! Aquest mes de maig de 2020, serà la vegada que ens importi menys la moda primavera-estiu… Confinats a casa, quin sentit tindria? Lluïrem drapets nous al balcó o a la cua del supermercat? Però el món del tèxtil sempre ha estat molt potent a Catalunya i, per això, trobem paraules en català interessants vinculades a aquest (com ara lliçtix…).

Però avui toca que parlem del tex, la unitat del sistema de numeració mètric directe dels fils. El seu plural és texs.

ugant a Scrabble…

Si ja hi ha un EX posat al tauler de Scrabble, una T ens pot reportar uns quants punts extres!

Quines altres paraules podem crear amb tex a l’Scrabble? Com la podem fer crèixer al tauler?

Seguint amb el tema tèxtil, ja en trobem una sense ni pensar-la!Si es tracta d’un producte tèxtil específic per a usos agrícoles, serà agrotèxtil. Si el producte, en canvi, és per recobrir murs de contenció, embassaments… serà geotèxtil.

De vegades, com l’aspirina o el cel·lo, un nom comercial passa a ser popular i entra al diccionari: aquest és el cas del làstex, un tipus de fil elàstic. Texturar és sotmetre a un tractament (texturació) els fils sintètics de filament continuper donar-los un major volum o una major extensibilitat.

I, com no, els texans (un texà o texana és qui viu a Texas, EUA, però també ho són els pantalons). Una altra manera d’anomenar-los és blue jeans… Sabeu que jeans ve de la pronúncia anglesa de Gènova, d’on importaven la sarja de Nimes, de la qual en feien aquesta mena de pantalons?

També el món literari ens dona opcions, començant pel text, i passant per textualcontextparatext o contextualitzar.

A les telecomunicacions parlem de l’hipertextteletex, teletext (algú el recorda?) o el videotext. Amb TEX, podem trobar alguns termes mèdics, com ara:

  • Còrtex: zona externa de certs òrgans.
  • Al·locòrtex: porció de l’escorça cerebral.
  • Neocòrtex: neopal·li, àrea de l’escorça cerebral dels mamífers, molt desenvolupada.
  • Catexi (psiquiatria): fixació de l’interès sobre un objecte.
  • Sintexi (no confondre amb sintaxi): aflaquiment ràpid.

Altres paraules que podem conèixer amb TEX és el làtex (el material dels guants que ens posem), el vèrtex d’una figura geomètrica o el vòrtex (el remolí que es forma quan buides la banyera).

Com a cosa curiosa, tenim l’anatèxia (fusió de roques que creen magma), un fenomen químic anomenat eutèxia o, parlant d’arquitectura, tenim el nàrtex (pòrtic situat davant la porta d’una església) i el esonàrtex (específic de les esglésies bizantines).

Au! Ja no podeu pretextar que no teniu idees per aprofitar la X, a jugar una partida de Scrabble!

Feu un comentari