Jugo a Scrabble. Cavall Fort

Cavall Fort 1315
Minimegacracs
El curs passat, a deu anys, en Sergi va treure set lletres d’una bossa verda i va veure que hi podia escriure una paraula completa, “aliança”, que li valia molts punts perquè contenia la ç. Havia fet Scrabble i va guanyar 83 punts de cop!

Això va tenir lloc al Campionat de Scrabble Escolar de Catalunya, on participava amb el seu company habitual d’equip, en Jan, i on van quedar catorzens en la categoria de primària.

“Al principi mires la paraula i no t’ho creus. Fa molta il·lusió i a més et quedes tranquil perquè saps que ja tens la partida guanyada, si no és que un altre concursant també fa Scrabble, és clar. Però no passa gairebé mai en una mateixa partida.”

Així d’eufòric ens ho explica en Sergi, recordant aquell moment emocionant. I aquests curs, ell i el seu company han passat també a la final de Catalunya després de quedar segons al campionat de Sabadell, que es va celebrar a la seva escola Sant Nicolau.

A l’escola és on va néixer la seva afició, quan a 5è d’ESO l’Scrabble va entrar per sorpresa a la seva classe com una activitat atractiva per a millorar la llengua. A partir d’aleshores en Sergi busca moments lliures per a poder practicar jugant amb els pares, els germans o els amics. Però sobretot li agrada competir:

“Em motiva molt, però no per a guanyar l’altre, sinó pel repte de pensar ràpid i anar posant les paraules ràpid i parlar ràpid amb la parella amb qui jugues i coordinar-te, perquè mentre un apunta la paraula que has fet l’altre posa les lletres al tauler. I si pot ser guanyar també, és clar, perquè m’agrada, però sobretot m’agrada jugar i fer bones paraules.”

Ha comprovat que jugant a l’Scrabble ha millorat el seu vocabulari, perquè hi havia paraules que no coneixia. “I també quan escric he millorat, perquè en algunes paraules feia faltes que ara ja no faig.” Fins i tot de vegades sent que algú diu una paraula que no és correcta, i algun cop el rectifica, “però gairebé mai no dic res: depèn de la confiança…”.

Abans de començar cada partida, en Sergi té un truc per a concentrar-se, que és respirar fondo i comptar fins a deu. Després ja pot estar atent a les paraules que posa. “I també pots estar atent a la paraula que posa la parella amb qui competeixes, per veure si podràs encaixar-hi les teves lletres. O, de vegades, escoltar el que diuen per llavors tu posar-hi la teva on tenien previst i així ja no la hi poden posar”, ens confessa, murri.

Per als lectors de Cavall Fort que vulguin començar a jugar-hi, en Sergi té uns consells molt pràctics: que practiquin molt a casa, on no has d’estar nerviós pendent del temps ni dels punts. “I que juguin tranquils, que no s’amoïnin si al principi no en treuen molts, perquè és normal: ja hi aniran trobant el truc.”

“Quan competeixes, no passa res si perds perquè a la següent volta pots fer molts punts i encara pots recuperar els que has perdut. No pensis en el resultat: si sents que has fet bones paraules i has jugat bé ja has d’estar content.”

A en Sergi també li agrada molt jugar a futbol i li encanten les matemàtiques i les lletres. Potser aquest és el secret del seu èxit quan juga a l’Scrabble, ja que combina el seu entusiasme amb l’estratègia, el rapidíssim càlcul mental i un bon coneixement de vocabulari.

Un minimegacrac amb totes les lletres!

Text i fotografies: ANNA FITÉ
Dibuix: ROGER ZANNI

Feu un comentari