BERGA, 2n Campionat de Scrabble Escolar en Català 2023

Berga organitza un campionat escolar de Scrabble amb la participació de l’alumnat dels centres de primària i secundària.

L’Ajuntament de Berga i l’Associació Club Scrabble Escolar han impulsat la creació del Campionat de Scrabble Escolar en Català de Berga. Es tracta d’un projecte iniciat l’any 2008 a les escoles del Prat de Llobregat que s’ha estès a altres ciutats catalanes al llarg dels anys i que paral·lelament ha generat la creació del Campionat de Scrabble Escolar dels Països Catalans. Enguany, el torneig també arribarà a la capital berguedana per 2a vegada i comptarà amb la participació de l’alumnat de primària (5è i 6è) i secundària (1r i 2n d’ESO) dels centres educatius berguedans. Monitors i monitores de l’entitat de Scrabble han visitat les escoles per donar a conèixer el joc entre els nens i nenes mitjançant la realització de tallers. El 28 d’abril es disputarà la final del campionat en què hi participaran les parelles d’alumnes formades en els tallers. El torneig estarà organitzat per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga i l’Associació Club Scrabble Escolar i comptarà amb la col·laboració de la Cia. de Jocs l’Anònima i la Federació Internacional de Scrabble en català.

Tots els centres teniu coneixement que el divendres 28 d’abril al Passeig de la Indùstria,  farem el 2n gran Campionat d’Scrabble escolar 2023. Hi participareu totes les escoles i instituts de Berga a part dels instituts de Bagà, Gironella i Puig-Reig que també se sumen a la iniciativa a Berga. En el cas de primària està obert a l’alumnat de cicle superior (5è i 6è) i en el cas de secundària a l’alumnat de 1r i 2n d’ESO.

Aquest campionat durarà tot el dia però es dividirà entre primària i secundària de manera que els horaris quedaran així, us djuntem:

Cronograma de la Gran Final de Scrabble Escolar a Berga.
Dia 28 d’abril, Passeig de la Indústria
MATÍ
SECUNDÀRIA 1r-2n d’ESO
9,30-9.45 inscripcions (repàs llistats)
9,50 presentació Campionat.
1a Ronda 10 a 10,45h (abans de començar la segona podem deixar més espai per esmorzar)
2a Ronda 10,55 a 11,30h 
3a Ronda 11,45 a 12.30h
12,45 lliurament de trofeus i cloenda de l’acte

Dia 28 d’abril, Passeig de la Indústria
TARDA
PRIMÀRIA 5è-6è

14,35  a 14,45  inscripcions i presentació del Campionat. 
1r Ronda de 14,50  a 15,20h
2a Ronda de 15.25 a 15,55h
3a Ronda de 16,000 a 16,25h
16,30 entrega de trofeus i clausura de l’acte 

El joc de formar paraules

L’Scrabble és un joc que consisteix en formar paraules sobre un tauler utilitzant fitxes marcades amb lletres i punts. Cada participant ha d’intentar aconseguir la màxima puntuació possible col’locant les fitxes en les combinacions i posicions que li facin obtenir el màxim profit dels valors de les lletres i els punts de les caselles amb premi del tauler. El creador del joc va ser l’Alfred Mosher Butts, un arquitecte de Nova York que va perdre la feina després de la “Gran Depressió” econòmica de 1929. Això va fer que es dediqués a crear aquest joc de taula.

Una eina lúdica i didàctica a l’escola

L’Scrabble també ha esdevingut una eina educativa, integradora i de cohesió que permet als infants i joves aprendre la llengua catalana jugant amb les paraules, descobrint nous mots o comprovant la validesa i el significat de les paraules proposades mitjançant una aplicació informàtica. A més, permet desenvolupar diferents habilitats transversals, com per exemple les capacitats matemàtiques a través de la comptabilització dels punts durant les partides del joc.

Tallers de Scrabble

L’Associació Club Scrabble Escolar amb la col·laboració de la Cia. de Jocs l’Anònima han impartit una trentena de sessions als centres educatius berguedans per tal que l’alumnat pugui aprendre el funcionament del joc. Els tallers han comptat amb la participació de 822 alumnes, dels quals, 407 pertanyen a educació primària i 415 a educació secundària. Les escoles participants són: l’Escola Sant Joan, l’Escola La Valldan, l’Escola Santa Eulàlia, l’Escola Vedruna, l’Escola Xarxa FEDAC, l’Institut Guillem de Berguedà i l’Institut Serra de Noet.

Campionat escolar

Els tallers de Scrabble culminaran amb la celebració del 1r Campionat de Scrabble Escolar en Català de Berga que es disputarà el 28 d’abril, al Passeig de la Indústria. La competició comptarà amb la participació de les parelles finalistes dels diferents centres educatius de la ciutat. Al matí, es disputaran tres rondes amb l’alumnat de 1r i 2n d’ESO, mentre que a la tarda serà el torn de l’alumnat de 5è i 6è de primària. Les parelles guanyadores del matí, obtindran l’accés per participar en la Gran Final del XIV Campionat de Scrabble Escolar dels Països Catalans que es portarà a terme a Barcelona durant els dies 10 i 11 del mes de maig a La Lleialtat Santsenca (c/ Olzinelles 31, al barri de Sants de Barcelona).


Feu un comentari